Haber

Japonya, Uluslararası Adalet Divanı kararlarının İsrail açısından bağlayıcı olduğunu hatırlattı

Japon hükümeti, Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) İsrail’e karşı verdiği ihtiyati tedbir kararlarının hukuken bağlayıcı olduğunu hatırlattı.

Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko, başkent Tokyo’da düzenlediği basın toplantısında, “UAD’nin açılan davada İsrail aleyhine verdiği ihtiyati tedbir kararları, ilgili ülkeler açısından hukuken bağlayıcıdır ve iyi niyetle uygulanması gerekir.” dedi. söz konusu.

UAD’nin kararı doğrultusunda uluslararası insani hukuka uyulması gerektiğini kaydeden Kamikawa, bölgeye insani yardımın açılması ve esirlerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Kamikawa, “Japonya uluslararası toplumda hukukun üstünlüğüne değer veriyor. Bu fırsatı değerlendirerek UAD’nin oynadığı role desteğimizi bir kez daha ifade etmek istiyoruz.” dedi.

Japon Bakan, Gazze’deki gerilimin hızla düşürülmesi gerektiğini belirterek, Japonya’nın krizin tüm bölgeye yayılmasını önlemek için ısrarlı diplomasisini sürdüreceğini belirtti.

İsrail’e soykırım davası UAD’de açıldı

Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralık 2023’te İsrail’in 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail’e karşı UAD’de dava açtı.

Güney Afrika, Gazze’deki durumun aciliyeti nedeniyle UAD’den ihtiyati tedbir kararı almasını istemiş ve tedbir talebine ilişkin duruşmalar 11-12 Ocak’ta Lahey’deki Barış Sarayı’nda yapılmıştı.

Mahkeme, 26 Ocak’ta açıklanan tedbir kararlarında, İsrail’in Soykırım Sözleşmesi’nin 2. maddesinde tanımlanan fiilleri önlemek için mümkün olan her türlü tedbiri alması, İsrail ordusunun Sözleşme’nin 2. maddesinde tanımlanan fiilleri işlemesini önlemek için acilen tedbir alması talimatını verdi. Soykırım Sözleşmesi ve Gazze’deki Filistinlilerin korunması. Gazze’de Filistinlilere soykırım çağrısı yapanların önlenmesi, engellenmesi ve cezalandırılması için gerekli tüm adımları atmak, Gazze’de Filistinlilerin karşı karşıya kaldığı olumsuz yaşam koşullarının ortadan kaldırılması için ihtiyaç duyulan temel hizmetlerin ve insani yardımların sağlanmasını sağlayacak acil ve etkili tedbirleri almak, Gazze’deki Filistinlilere Karşı Soykırım Sözleşmesi’ne uymak. Mahkemenin, imhanın önlenmesi ve hukuka aykırı olduğunu gösteren delillerin korunması için etkili tedbirler alması ve kararın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde alınan tüm tedbirlere ilişkin bir raporun Mahkemeye sunulması gerektiğine hükmetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu